به بهانه روز جهانی علم

علم، بسترساز صلح و توسعه پایدار

علم، بسترساز صلح و توسعه پایدار

آتی جو: تهران- علم و فناوری اهرمی برای رسیدن به توسعه پایدار می باشد كه همه اقشار جامعه با بكارگیری اخلاق مدارانه آن می توانند چاره ای برای مشكلات مشترك خود پیدا كنند؛ ازاین رو ترغیب و توانمندسازی افراد با استفاده از علم به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار امری حیاتی می باشد.


به گزارش روز شنبه خبرنگار علمی ایرنا، اهمیت و ارتباط علم در زندگی روزمره و لزوم تعامل اقشار مختلف با مقولات مربوط به مسایل علمی نوظهور، سبب شد سازمان فرهنگی، علمی، آموزشی ملل متحد(یونسكو) و شورای بین المللی علوم از سال2001 (1380) دهم نوامبر (نوزدهم آبان ماه) را بعنوان «روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه» نام گذاری كنند.
این نام گذاری هرچند ارج گذاردن به علم و فناوری علمی و بانیان علم خوانده شده است؛ در عین حال تلاش در جهت تولید پیوند میان فناوری های علمی و بهبود كیفیت زندگی عمومی و كاهش تهدیدهای اقلیمی ناشی از تولید و فناوری های تكنولوژیك هم بوده است.
كاهش شكاف میان علم و جامعه از دیگر اهداف این نامگذاری است كه در جهت آن كوشش می گردد تا توجه مردم به اهمیت نقش علم در جهت پیشرفت جهان جلب شود. بهره مند شدن آحاد مردم بنا به تخصص و مهارت خود از علم هم یكی از دیگر از اهداف روز جهانی علم است؛ امری كه بدون آموزش و برنامه ریزی امكان پذیر نیست.
سازمان جهانی یونسكو انتظار دارد، كشورها در یك برنامه دراز مدت 10 ساله، به مهم ترین اهداف تعریف شده دست یابند. برای تحقق چنین امری، این سازمان همه ساله، روی یكی از اهداف تعریف شده تاكید می كند و با نام گذاری آن سال، به نحوی كشورها را تشویق می كند كه برنامه های آموزشی را در جهت تحقق آن سوق دهند.
امسال یونسكو به مناسبت روز علم، شعار «علم یك حق بشری است» را برگزیده و عنوان می كند هنگامی كه علم در جامعه بعنوان یك حق بشری، عمومی شود درك آن برای تمامی مردم آسان تر خواهد شد و بدین سان می توانند در گسترش آن نقش مهمی ایفا كنند و به توسعه و پیشرفت پایدار در خیلی از زمینه ها دست یابد.

**تاریخچه نامگذاری روز علم در ایران
روز جهانی علم برای صلح و توسعه با هدف تولید ارتباط تنگاتنگ تر میان علم و اقشار مختلف جامعه از سال 1391 و با پیگیری انجمن ترویج علم ایران، در مناسبت های تقویم رسمی كشور به ثبت رسید تا اهداف مختلفی همچون بهره مندی آحاد جامعه از ثمرات علم، فناوری و نوآوری، معرفی پیشكسوتان و شخصیت های علمی برجسته كشور، تولید زمینه مناسب برای آشنایی دانش آموزان با مهارت ها و مشاغل علمی، تولید بستر و فضای مناسب گفتمان پیرامون تأثیر علم، فناوری و نوآوری بر زندگی روزمره مردم، تولید تمهیدات لازم برای بازدیدهای عمومی از موزه های علمی كشور، بازدید عمومی از مراكز و مؤسسات مؤثر در تولید تعامل بین علم، صلح و توسعه و معرفی برخی موقعیت های نو كه باعث ارتقا كیفیت عمومی زندگی می شود، به بحث و گفت و گو و نمایش گذارده شود.
در واقع روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، فرصتی را برای موسسات علمی، اجتماعات مدنی و دانشمندان فراهم می آورد تا در مورد صلح و توسعه كه از اساسی ترین مفاهیم اجتماعی است، به بحث و تبادل نظر بپردازند.

**ترویج علم در سایه برنامه های سازمان یافته علمی
هر ساله همزمان با روز علم در خدمت صلح و توسعه برنامه های مختلفی از جانب نهادهای علمی و فناوری كشور برگزار می گردد. دكتر «اكرم قدیمی» رییس انجمن ترویج علم ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، درباره این برنامه ها اظهار داشت: امسال مقرر است انجمن ترویج علم ایران با همكاری مركز تحقیقات سیاست علمی كشور، كمسیون انجمن های علمی و مراكزی كه در جهت علم گام برمی دارند، برنامه های متنوعی در هفته علم ارائه دهد كه این برنامه ها از روز دوشنبه بیست و یكم آبان ماه و با مراسم بزرگداشت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با حضور اساتید دانشگاهی و مسئولان علمی آغاز می گردد.
وی اضافه كرد: بعدازظهر روز دوشنبه كارگروه انجمن، نشست «پذیرش فناوری در نسل جدید زندگی» را با حضور اساتید برجسته دانشگاهی و اعضای هیات علمی در مركز تحقیقات سیاست علمی كشور برگزار می نماید كه نقد و بررسی فیلم مستند علمی هم در این برنامه گنجانده شده است.
به بیان قدیمی، روز سه شنبه 22 آبان ماه 2 نشست «تغییر اقلیم، مدیریت سوانح طبیعی ایران» و «نشست تخصصی تعامل نظام دانشگاهی و فضای اجتماعی» برگزار خواهد شدكه قبل از این قرار بود به صورت همایش باشد اما به علت لزوم مبحث و اهمیت آن، نیاز دیدیم در آینده ای نزدیك با همكاری و مشاركت دانشگاه های بیشتری همایش برگزار گردد.
رییس انجمن ترویج علم ایران، برنامه روز چهارشنبه 23 آبان ماه را هم اینگونه عنوان كرد: بامداد چهارشنبه كارگاه «پایان دادن به سوء تغذیه كودكان و نوجوانان» را در نگارستان بوستان گفتگو خواهیم داشت و عصر چهارشنبه «نشست علم و تكنولوژی: سویه های اخلاقی» در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرنداك) برگزار می گردد.
وی خاطرنشان كرد: آخرین روز گرامیداشت علم در خدمت توسعه و صلح هم روز پنجشنبه (24 آبان ماه) خواهد بود كه نوزدهمین دوره اعطای جایزه ترویج علم در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می گردد كه در كنار تقدیر از برندگان، مراسم نكوداشتی هم از دكتر «یوسف ثبوتی» چهره ماندگار فیزیك ایران و یادبودی از مرحوم دكتر «محمدامین قانعی راد» جامعه شناس برجسته كشور را هم خواهیم داشت.
قدیمی اضافه كرد: همینطور همزمان با برگزاری افتتاحیه در وزارت علوم، مطابق با نامه ای كه دكتر غلامی وزیر علوم به همه دانشگاه ها و مراكز پژوهشی ابلاغ كرده اند درهای تمامی دانشگاه ها و مراكز پژوهشی به روی عموم مردم بخصوص دانش آموزان باز خواهد شد.
رییس انجمن ترویج علم ایران، درباره شعار امسال روز علم هم اظهار داشت: نقش علم بر زندگی بشر برهمگان واضح است اما اینكه بخواهیم علم را بعنوان حقی برای همه قایل شویم باید گفت در جامعه ما همه به علم احترام می گذارند و ارزش می نهند اما تا علم تبدیل به یك فرهنگ نشود رسوخ خویش را در جامعه نشان نمی دهد.
وی اضافه كرد: امیدواریم این برنامه ها در اینكه علم به جایگاه واقعی خود یعنی تبدیل شدن به فرهنگ و این كه مردم نقش آنرا در زندگی روزمره خود احساس و علمی فكر كنند و هر چیزی را خیلی ساده نپذیرند كمك می نماید.
علمی*9294*1440


1397/08/19
14:05:29
5.0 / 5
4348
تگهای خبر: آینده , بین المللی , تحقیقات , تخصصی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
آتی جو