در گزارش آتی جو عنوان شد؛

تولید نخستین واكسن ایرانی آبزیان

تولید نخستین واكسن ایرانی آبزیان

محققان در یک شرکت دانش بنیان واکسن آبزیان را برای پیشگیری از بیماری های برخی ماهی ها همچون قزل آلا به تولید رساندند.


دکتر مریم ابراهیمی تاج آبادی مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه زیست فناوری به خبرنگار مهر اظهار داشت: آبزی پروری یک صنعت کمپلکس، با رشد سریع و سود بالا است که بعنوان سالم ترین و با کیفیت ترین منبع پروتئین حیوانی در دنیا به حساب می آید. وی با تکیه بر اینکه بیماری ها از مهم ترین چالشهای پیش روی صنعت آبزی پروری به حساب می آید، اظهار داشت: ازاین رو این صنعت باید مرتب دنبال روش هایی برای بهبود سلامت گونه های پرورشی، بهبود روش های جلوگیری از بروز بیماری های خسارت زا و خسارت ناشی از بروز بیماری ها سالانه دهها میلیارد دلار باشد. وی تصریح کرد: روش های جلوگیری از ابتلاء به بیماری های باکتریایی و ویروسی آبزیان شامل استفاده از واکسن ها و پربیوتیک ها و مشتقات آنها از مواردی هستند که می تواند چالش های این حوزه را رفع کند. مدیر عامل یک شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری اضافه کرد: واکسیناسیون نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت ماهی، بهبود ضریب تبدیل غذایی ایفا می کند و یکی از مناسب ترین روش ها برای ایجاد مصونیت در مقابل بیماری، استفاده از روش واکسیناسیون است. وی افزود: استفاده از واکسن سبب کاهش تلفات ماهی ها با ضریب تاثیر بالای ۷۵ درصد می شوند ازاین رو در این شرکت در صدد برآمدیم تا با دانش بومی واکسن آنتی یرسین» را بعنوان نخستین واکسن آبزیان با مجوزهای لازم به تولید برسانیم. وی افزود: استفاده از انواع آنتی بیوتیک ها بعنوان تنها روش درمانی برای ماهی های مبتلا به بیماری های باکتریایی در کشور دارای معایب و مشکلاتی است. وی تصریح کرد: این واکسن برای جلوگیری از بیماری های «یرسینیوزیس»، «استرپتوکوکوزیس»، «لاکتوکوکوزیس» و «وی اچ اس» که در مزارع قزل آلای کشور بسیار شایع است به کار می آید. همینطور در گونه های مختلفی همچون ماهیان خاویاری، سی باس، شانک، هامور وکپور ماهیان هم می تواند استفاده گردد. وی در مورد عامل این بیماری در آبزیان اظهار داشت: عامل مولد بیماری «یرسینیاراکری» اجرام گرم منفی، میله ای با انتهای گرد، فاقد هاگ، اکسیداز منفی و کاتالاز مثبت و متحرک بوده و در ۳۷ درجه سیلسیوس رشد می کند ولی قدرت تحرک خویش را از دست می دهد. به قول تاج ابادی، این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۵۰ میلادی به صورت یک عفونت سیستماتیک در ماهی قزال آلای رنگین کمان در آمریکا تشخیص داده شد. این بیماری در هر دو محیط های آب شیرین و شور و در تمام رده های سنی از ماهیان اتفاق می افتد. وی با اشاره به اینکه ماهی قزل آلا بویژه در آب شیرین یکی از حساس ترین گونه ها برای ابتلاء به این بیماری است، اظهار داشت: تلفات ناشی از بیماری باکتریایی یرسینیوزیس در صنعت تکثیر و پرورش قزل آلای رنگین کمان کشور حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد بوده که خسارات زیادی بوجود آورده است. مدیر عامل شرکت با تکیه بر اینکه استفاده از واکسیناسیون احتیاج به فرهنگ سازی و عرضه برنامه ریزی ترویجی دارد اظهار داشت: بنابراین در سال اول ۲۵ درصد بازار کل (در صورتی که هر پرورش دهنده از واکسن استفاده کند) هدف قرار می گیرد که در خلال سه سال این میزان به ۵۰ درصد می رسد. وی با اشاره به اینکه این میزان توسط شرکت ما تأمین شده و بر مبنای کشش بازار، برنامه توسعه دیده شده است. مدیر شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری در مورد مزایا و خصوصیت های این واکسن اظهار داشت: امروزه یکی از مناسب ترین روش ها برای ایجاد مصونیت و پیشگیری در مقابل انواع بیماری آبزیان، استفاده از روش واکسیناسیون است که به دلیل مزایای فراوان آن، مورد توجه و استقبال قرار گرفته است ازاین رو استفاده از واکسن، سبب افزایش رشد آبزیان، کاهش تلفات ماهی های مصرفی، بهبود ضریب تبدیل غذایی، کاهش ضایعات، پیشگیری و نهایتاً (به شرط استفاده صحیح از آن) سبب به حداقل رساندن ضررهای مالی در صنعت آبزی پروری می شود. تاج آبادی اظهار نمود: این واکسن بر مبنای سویه های بومی بیماری زا ساخته شده که هم اکنون در مزارع ایجاد بیماری کرده اند در نتیجه ایمنی زایی اختصاصی بسیار بالایی بوجود می آورد که بسیار بالاتر از نمونه های مشابه است. وی در مورد امکان صادرات این واکسن اظهار داشت: کشور ترکیه بعنوان دومین تولید کننده ماهیان سرد آبی در منطقه با عنایت به نزدیکی جغرافیایی و تشابه گونه های بیماری زا قابلیت صادرات بالقوه ای برای ما دارد ازاین رو می توانیم این کشور را نخستین مقصد صادراتی خود قرار دهیم. مدیر شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری تصریح کرد: استفاده از واکسن های خارجی به علت هزینه بسیار بالا و کارایی پایین تر خیلی مورد استقبال قرار نگرفته است. اما استفاده از این محصول میزان استفاده از آنتی بیوتیک ها را به شدت می کاهد و علاوه بر صرفه جویی ۵ میلیون دلاری نقش به سزایی در بالا بردن سهم سلامت غذایی دارد. وی با تکیه بر اینکه هم اکنون مجوزهای واکسن دریافت شده اظهار داشت: تمامی مجوزهای لازم برای تولید واکسن آنتی یرسین از سازمان غذا دارو همچون پروانه ساخت دریافت شده است. تاج آبادی افزود: این واکسن در مرحله اول تولید و به بازار عرضه شده و بازخورد بسیار خوبی هم داشته است. هم اکنون با عنایت به زمان استفاده از این واکسن که در اردیبهشت ماه است محصول قابل توزیع است. به گزارش آتی جو به نقل از مهر، این طرح از جانب ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری مورد حمایت قرار گرفته و به تولید رسیده و مقرر است به تولید انبوه برسد.


منبع:

1400/01/28
10:00:22
5.0 / 5
877
تگهای خبر: آمریكا , تخصصی , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
آتی جو