توسط محققان كشور انجام شد؛

بهبود خواص رنگرزی پشم با فناوری پلاسما

بهبود خواص رنگرزی پشم با فناوری پلاسما

آتی جو: محققان ایرانی در یك پژوهش آزمایشگاهی از فناوری پلاسما جهت افزایش بازدهی عملیات رنگرزی الیاف پشمی استفاده كردند.



به گزارش آتی جو به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، فرایند رنگرزی یكی از مراحل مهم در صنعت نساجی به حساب می آید. برخلاف تصورات، فرایند رنگرزی آن قدر هم ساده نیست و با چالش های مختلف فنی و زیست محیطی مواجه می باشد.
یكی از این چالش ها، توانایی كم برخی الیاف در جذب رنگ هاست. امروزه از روش هایی به منظور غلبه بر این مشكل استفاده می گردد. ازآنجایی كه خیلی از این روش ها با معایب و محدودیت هایی همراه است، ازاین رو، محققان به دنبال ابداع روش هایی جایگزین برای بهبود خواص رنگرزی الیاف هستند.
دكتر امین الدین حاجی با بیان این مطلب كه روش دندانه دار كردن یك روش سنتی و آلاینده و خطرناك جهت بهبود خواص رنگرزی الیاف پشمی به حساب می آید اظهار داشت: با عنایت به سابقه دیرینه صنعت رنگرزی طبیعی در ایران، در این تحقیق به رفع یكی از مهم ترین مشكلات این فرایند یعنی میزان جذب كم رنگ زاها به الیاف می پردازد. هدف از انجام این طرح، عرضه یك روش دوستدار محیط زیست جهت حذف روش اضافه كردن دندانه های سمی كه معمولاً در رنگرزی سنتی استفاده می شود، از فرایند رنگرزی است.
وی از افزایش جذب الیاف پشم، افزایش سرعت فرایند رنگرزی و كاهش قابل توجه آلاینده های زیست محیطی در پساب صنایع رنگ بعنوان مهم ترین نتایج استفاده از نتایج این طرح یاد كرد و اضافه كرد: در طرح حاضر به صورت هم زمان از فناوری پلاسما و گونه هایی از نانو مواد موسوم به دندریمر جهت بهبود خواص رنگ پذیری الیاف پشم استفاده شده است. دندریمرها در واقع نانوذرات پلیمری با گروه های فعال سطحی زیاد هستند كه حضور آن ها باعث افزایش گروه های فعال سطحی و در نتیچه جذب سریع رنگ می گردد.
حاجی تصریح كرد: در این طرح از تجهیزات تولید پلاسمای گاز اكسیژن جهت عملیات پلاسما استفاده شده و پس ازآن الیاف پشمی در معرض دندریمرهای پلیمری از جنس پلی پروپیلن ایمین قرار گرفته اند. در ادامه الیاف پشم آماده سازی شده به كمك آزمون های میكروسكوپی الكترونی پویشی و آزمون هایی نظیر AFM، FT-IR و EDX مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
دكتر امین الدین حاجی – عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند، محمد خواجه مهریزی - عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، مجید نصیری برومند- عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر كرمان و تكتم ساجد- كارشناس ارشد دانشگاه علم و هنر یزد در انجام این طرح همكاری داشته اند. نتایج این كار در مجله International Journal of Biological Macromolecules با ضریب تأثیر ۳.۶۷۱ (جلد ۱۰۷، سال ۲۰۱۸، صفحات ۶۴۲ تا ۶۵۳) انتشار یافته است.

1397/01/20
18:51:12
5.0 / 5
4559
تگهای خبر: دانش , علم , فناوری , محققان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
آتی جو