در یك نشست تخصصی مطرح شد؛

دلیلهای اجرائی نشدن برنامه کاهش آلودگی هوا در برنامه ششم

دلیلهای اجرائی نشدن برنامه کاهش آلودگی هوا در برنامه ششم

آتی جو: یکی از اساتید دانشگاه صنعتی شریف در نشست تخصصی بررسی موضوع آلودگی هوا علل اجرائی نشدن برنامه کاهش آلودگی هوا را در برنامه ششم تشریح نمود.



به گزارش آتی جو به نقل از مهر، مجید عباسپور عضو هیأت علمی دانشکده مکانیک دانشگاه شریف در نشست ارائه آخرین تحقیقات و دستاوردهای دانشگاه صنعتی شریف در زمینه آلودگی هوا به دلیلهای اجرا نشدن برنامه کاهش آلودگی هوا در برنامه ششم توسعه اشاره نمود و اظهار داشت: اجرای دقیق تکالیف مندرج در قانون هوای پاک و مصوبات دولت و یکسری از تکالیف مهم و اثربخش در کاهش آلودگی هوا که در قالب قانون هوای پاک و بخشنامه های اجرائی پیش بینی شده است همچون از رده خارج کردن خودرو ها و موتورسیکلت های فرسوده همچون این دلیلهای به شمار می روند.

این استاد دانشگاه شریف افزود: از اصلی ترین راهکارهایی که اجرای آن می توانست در راستای کنترل و بهبود آلودگی هوا بسیار اثر گذار باشد اما به دلایلی همچون تحریم، افزایش هزینه و عدم تامین اعتبارات لازم موفق نشد، توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی است.

عباسپور عدم اجرای ماده ۱۷ قانون هوای پاک یعنی معاینه موتورخانه ها و سامانه احتراقی و همین طور عدم اجرای کامل طرح کهاب (کنترل، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) که یکی از طرح ها و اقدامات مهم برای کاهش آلاینده های خطرناک شناخته می شود را از دیگر دلیلهای اجرا نشدن برنامه کاهش آلودگی هوا بر شمرد.

وی همین طور به تشریح راهکارهای مختلف برای کاهش آلودگی هوا پرداخت و اظهار داشت: راهکارهایی همچون نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، توسعه قطار شهری، اجرای طرح های ترافیکی، ارتقای معاینه فنی، توسعه حمل و نقل پاک، اصلاح سوخت صنایع و نیروگاه ها، جابجایی صنایع آلاینده از اطراف شهرها و نصب تجهیزات فیلتراسیون آلاینده ها در صنایع و نیروگاه ها و برقی سازی موتورسیکلت ها را همچون این راه حل ها عنوان نمود.

استاد دانشگاه صنعتی شریف اضافه کرد: اگر مقرر است در آینده این معضل زیست محیطی را در کلانشهرها کنترل و حل نماییم تامین نیازمندی ها و فراهم کردن بستر اجرای کار برای اجرای تکالیف و راه حل ها الزامی است و باید موانع اجرائی کارها را شناسایی و رفع کرد.

عباسپور اشاره کرد: همین طور با نصب فیلتر جاذبه دوده بر روی ناوگان حمل و نقل عمومی فرسوده درحال تردد که از سوخت گازوئیل استفاده می نمایند و سهم بیشتری از منابع متحرک را در انتشار ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون و دی اکسید کربن گوگرد به عهده دارند، می توان میزان انتشار آلاینده های گازی و ذرات را کم کرد.

وی جایگزین کردن وسایل نقلیه انژکتوری بجای وسایل نقلیه کاربراتوری همچون موتورسیکلت ها که در شهرهای بزرگ به سبب فرار از ترافیک بیش از آنها استفاده می شود، را راه حل دیگری برای کاهش آلودگی هوا عنوان نمود.

عضو هیئت علمی دانشکده مکانیک دانشگاه شریف بیان کرد: ایجاد ایستگاه حمل و نقل عمومی شامل مترو اتوبوس در فاصله کمی از مناطق مسکونی و یا محل کار افراد موجب تشویق بیشتر مردم برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی می شود و کمتر از وسایل نقلیه شخصی استفاده می نمایند، در نتیجه کاهش تردد خودروی شخصی یعنی کاهش منابع انتشار آلایندگی و در نتیجه کاهش آلودگی هوا. همین طور تولید انرژی پاک بوسیله توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر که حدود ۹۷ درصد پایه تولید انرژی برق کشور بوسیله سوخت های فسیلی تامین می شود که سبب آلودگی هوا می شوند، یکی دیگر از راهکارهای کاهش آلودگی هوا کاهش مصرف انرژی است چونکه مصرف بالای انرژی مصرف بیشتر سوخت های فسیلی و در نتیجه افزایش آلودگی هوا.

طیبه حمزه لوییان یکی دیگر از اساتید دانشگاه صنعتی شریف نقش تشکل های غیردولتی را در رفتار زیست محیطی افراد اثرگذار دانست و اظهار داشت: تشکل های فعال در زمینه محیط زیست می تواند علاوه بر آگاهی بخشی مردم با فشار بر دستگاه های دولتی در کنترل آلودگی هوا مؤثر باشند.

وی با اشاره به نقش وسایل نقلیه و تأثیر آن بر آلودگی هوا اظهار داشت: بخش عمده ای از ذرات معلق در هوا ناشی از موتورهای دیزلی است که با قرار دادن کاتالیست تصفیه گاز اگزوز می توان آلودگی را کنترل کرد. زیرساختی برای کاتالیت موتورهای دیزل نداریم که بتوانیم آنرا ارزیابی کنیم؛ بدین سبب در بررسی منبع ایجاد آلودگی در زمینه دیزل گرفتار مشکل هستیم اما تجهیزات آلاینده بنزین سوز وضعیت بهتری دارد.


منبع:

1401/10/02
12:35:14
5.0 / 5
645
تگهای خبر: آینده , انرژی , تحقیقات , تخصصی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آتی جو