شیوع ترسناك آنفلوانزای پرندگان؛

آیا پاندمی جدیدی در راه است؟

آیا پاندمی جدیدی در راه است؟

به گزارش آتی جو، دانشمندان با ابراز نگرانی از این که آنفلوانزای پرندگان در سرتاسر جهان درحال شیوع است که عموما پرندگان وحشی و طیور را مبتلا می کند و اخیرا به پستانداران هم رسوخ کرده و چند مورد از ابتلای انسانی آن هم گزارش شده است، می گویند اگر قرار باشد این بیماری میان انسان ها شیوع یابد، چند داروی ضد ویروسی در دسترس می باشد، اما ساخت واکسن برای آن به زمان نیاز دارد و معلوم نیست میزان تلفات آن چقدر باشد.


به گزارش آتی جو به نقل از ایسنا، انبوهی از ویروس های آنفلوانزا در سرتاسر جهان جمعیت پرندگان را فرا گرفته و اخیرا به پستانداران هم رسیده است. اگر این ویروس معروف به H۵N۱ توانایی انتشار میان انسان ها را به دست آورد، امکان دارد با یک بیماری همه گیر و مرگبار دیگر مواجه شویم.
در ژوئیه ۲۰۰۵ گزارش های رسمی در مورد همه گیری ویروس H۵N۱ در مرز برخی کشورها منتشر گردید. در اواخر آن ماه، روسیه و قزاقستان هم گسترش آنفلوانزای پرندگان را گزارش کردند و گفتند عامل بیماری، ویروس H۵N۱ است.
در این گزارش ها به مرگ چندین پرنده مهاجر هم اشاره شده بود که ارتباط میان پرندگان آبزی وحشی و پرندگان اهلی از طریق منابع آبی مشترک می دانستند. این اولین گسترش ویروس H۵N۱ در سطح بالا در هر دو کشور بود. با بررسی های صورت گرفته، هر دو کشور پیش از این همه گیری، از این ویروس پاک بودند.
از زمان اولین گزارش ها، شیوع این ویروس در طیور موجود در روسیه که دامنه شیوع آن تنها به صورت محدود در سیبری بود، این ویروس آغاز به گسترش به سمت غرب نمود تا حدی که شش ناحیه مجزای دیگر را هم آلوده کرد.
موارد ابتلای انسان به این بیماری تنها در چهار کشور ویتنام، تایلند، اندونزی، کامبوج و جدید ترین مورد در کشور اکوادور مشاهده شده است.
هفته گذشته، تدروس آدانوم گبریسوس، رئیس سازمان بهداشت جهانی(WHO) اظهار داشت که باآنکه خطر انتقال این ویروس به انسان کم است، اما نمی توانیم تصور نماییم که این رخ نخواهد داد و باید برای هر تغییری در وضع موجود آماده شویم.
حالا این سوالات ترسناک در مجامع علمی پیش آمده است که آیا آنفلوانزای مرغی می تواند باعث پاندمی یا همان همه گیری بعدی انسانی شود؟ آیا انتشار ویروس از پرندگان به پستانداران می تواند انسان را در معرض خطر قرار دهد؟ آیا ما برای یک بیماری همه گیر دیگر آماده هستیم؟


در طول ۱۸ ماه گذشته، بزرگترین شیوع آنفلوانزای پرندگان رخ داده و جمعیت پرندگان را در سرتاسر جهان به شکل قابل توجهی از بین برده است. اما اخیراً آنفلوانزای پرندگان به پستانداران هم سرایت کرده است.
هفته گذشته، کشور پِرو از مرگ ۵۸۵ شیر دریایی اطلاع داد. این یعنی این که اگر این ویروس برای انتقال از پستاندار به پستاندار جهش یافته باشد، می تواند یک گام میانی برای انتقال میان انسان به انسان باشد. اما این تهدید چقدر نگران کننده است؟
آنفلوانزای پرندگان تابحال ۱۵ میلیون پرنده اهلی را کشته و منجر به معدوم شدن بی سابقه ۱۹۳ میلیون پرنده دیگر از اکتبر ۲۰۲۱ تابحال شده است. این ویروس شایع از اروپا و آسیا به آمریکای شمالی سرایت کرد و بعد از مدت کوتاهی به جمعیت پرندگان در آمریکای جنوبی و مرکزی گسترش یافت.


ولی اکنون دیگر محدود به پرندگان نیست. در ایالات متحده، لیست پستانداران وحشی که به علت شیوع آنفلوانزای پرندگان کشته یا معدوم شده اند، در حال افزایش می باشد. خرس گریزلی در ایالات نبراسکا و مونتانا، روباه قرمز در ایالت مونتانا، شش راسو و راکون در ایالت اورگان، خرس کودیاک در ایالت آلاسکا و غیره.
سپس در ژانویه ۲۰۲۳، سازمان بهداشت جهانی(WHO) آنفلوانزای پرندگان را در یک دختر جوان در اکوادور گزارش کرد که نخستین مورد از این نوع در آمریکای لاتین بود.
داستان این همه گیری احتمالی جدید مانند نماهای آغازین یک فیلم آخر الزمانی درحال پخش است. بعنوان مثال در گالیسیای اسپانیا بیشتر از ۵۰ هزار راسو در مزرعه پرورش راسو قربانی شده اند و در سواحل لاکرونیا(La Coruña) بیماری و مرگ ۲۷ مرغ دریایی شناسایی شده است که به مبتلا شدن به آنفلولانزای پرندگان مشکوک هستند.
اما هم اکنون یک اتفاق ترسناک رخ داده و آن، جهشی است که نخستین مورد انتقال مستقیم آنفلوانزای پرندگان را از پستانداران به پستانداران ممکن کرده است.
تنها پنج مورد آنفلوانزای پرندگان انسانی پارسال وجود داشته است، اما موارد ابتلای انسانی آنفلوانزای پرندگان H۵N۱ طبق گفته سازمان جهانی بهداشت ۵۳ درصد مرگ و میر داشته است.


حالا با عنایت به تلفات شدید طیور، قربانی شدن دسته دسته پرندگان وحشی و سرایت فزاینده به پستانداران، این وضعیت یک سوال اساسی را مطرح می کند که آیا آنفلوانزای پرندگان می تواند از یک فاجعه زیست محیطی به یک بیماری همه گیر تمام عیار تبدیل شود؟
پاسخی که دانشمندان در موقعیت فعلی به این پرسش می دهند اینست که هم اکنون، خطر انتقال مداوم آنفلوانزای پرندگان به انسان و انتقال از انسان به انسان پایین است، اما عفونت آنفلوانزای پرندگان که به سرعت درحال تکثیر است، درحال تبدیل شدن به یک بیماری ویروسی با قدرت شیوع بالا است که می تواند همه گیری بعدی را ایجاد نماید. بیماری جدیدی که اگر میان انسان ها سرایت کند، با نرخ مرگ و میری که خواهد داشت، می تواند کاری کند که کووید-۱۹ در مقایسه با آن، خفیف به نظر برسد.




منبع:

1401/11/30
10:07:10
5.0 / 5
424
تگهای خبر: آمریكا , دانش , علم , فیلم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
آتی جو