کشف راز نامادری شرور

کشف راز نامادری شرور

آتی جو: برای دهه ها محققان معتقد بودند که تندیس های شکسته «حَتشـِپسوت»، یکی از معدود فرعون های زن مصر باستان، حاصل نفرت و انتقام پسرخوانده او بوده است. اما حال یک پژوهش جدید، این روایت دیرینه را به چالش می کشد و تفسیری متفاوت ارائه می کند.


به گزارش آتی جو به نقل از خبر آنلاین، به نقل از یورونیوز، حتشپسوت حدود سال ۱۴۷۹ قبل از میلاد در دوران دودمان هجدهم مصر به قدرت رسید. او همسر (و خواهر ناتنی) تحوتموس دوم بود و بعد از مرگ شوهرش در حالیکه وارث تاج و تخت (تحوتموس سوم) هنوز کودک بود، بعنوان نایب السلطنه قدرت را در دست گرفت.
برخلاف عرف مصر باستان که عنوان فرعون را برای مردان محفوظ می دانست، حتشپسوت در سال ۱۴۷۳ قبل از میلاد خویش را فرعون اعلام نمود و به مدت ۲۲ سال بر مصر فرمان راند.
در تندیس های وی تلفیقی از خصوصیت های زنانه و مردانه دیده می شود و برخی حتی او را با ریش مصنوعی و نشان های سلطنتی مردانه به تصویر کشیده اند.
بعد از مرگ طبیعی حتشپسوت، تحوتموس سوم به صورت رسمی بر جای او نشست و ۳۳ سال حکومت کرد. در سالهای پایانی سلطنتش اما او دستور داد تا یادگارهای فرعونی حتشپسوت پاک شوند. بدین سان تندیس ها تخریب و نام او از لیست رسمی شاهان مصر حذف شد.
باستان شناسان قدیمی این اقدامات را نشانه ای از کینه و انتقام جویی دانستند و تصور می کردند تحوتموس سوم، پسرخوانده اش، او را «نامادری شرور» می دانسته است.
اما طبق یافته های جدید محققان، صدمه های وارد شده به تندیس ها را میتوان به چند مرحله متفاوت تقسیم کرد: بخشی در زمان تحوتموس سوم و قسمتی دیگر در دوره های بعد با هدف برداشت مصالح از تندیس ها.
جون یی وانگ، پژوهشگر مصرشناسی در دانشگاه تورنتو، در اینباره می گوید: «در حالی که تصویر تکه تکه شده حتشپسوت بر تصور عمومی غالب شده، حقیقت پیچیده تر از اینست. خیلی از تندیس های وی به صورت شگفت انگیزی سالم باقیمانده اند و چهره هایشان صدمه ندیده است.»
آقای وانگ با بررسی یادداشت های منتشرنشده حفاری های دهه ۱۹۲۰ نشان داده است که تخریب های دوره تحوتموس سوم هدفمند و محدود بوده اند.


به قول او، تندیس ها در نقاط مشخص و ضعیف مانند گردن، کمر و زانو شکسته شده اند. روشی که در مصر باستان به آن «غیرفعال سازی» می گفتند. مصریان باستان تندیس های سلطنتی را «دارای قدرت» و حتی «زنده» می دانستند، ازاین رو برای بی اثر کردن آنها، به عمد در نقاط خاصی مجسمه ها را تخریب می کردند.
به قول آقای وانگ: «برخلاف باور رایج، نابودسازی تندیس های حتشپسوت امکان دارد بیشتر بر پایه لزوم آیینی صورت گرفته باشد تا از روی تنفر شخصی.»
آقای وانگ تأکید می گوید باآنکه حتشپسوت در مقایسه با دیگر فرمانروایان مصر با برنامه ای منسجم هدف حذف سیاسی قرار گرفت، اما اقدامات تحوتموس سوم لزوما با انگیزه خصومت شخصی انجام نشده اند.
وی می نویسد: «درست است که حذف حتشپسوت نتایج سیاسی عمیقی داشت، اما ضروری است نگاهی ظریف تر به اقدامات تحوتموس سوم داشته باشیم. شاید آن چه انجام داد بیشتر برآمده از آئین ها و سنت ها بوده است تا کینه و خشم.»



منبع:

1404/04/13
13:25:41
5.0 / 5
20
تگهای خبر: آنلاین , پژوهشگر , دانش , فرم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آتی جو