گزارش فناوری مهر؛

دستاوردهای درخشان پزشكی در سال پر فراز و نشیب كرونائی

دستاوردهای درخشان پزشكی در سال پر فراز و نشیب كرونائی

آتی جو: هرچند عمده تحقیقات پزشکی سال قبل به ویروس کرونا و توسعه واکسن آن اختصاص داشت، اما پژوهشگران در سایر حوزه ها نیز تلاش کردند تا دستاوردهای درخشانی را برای تشخیص و درمان بیماریها رقم بزنند.



به گزارش آتی جو به نقل از مهر، شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان شرایط نامساعدی برای توسعه نوآوری و تکنولوژی های جدید ایجاد کرد. شرکت های داروسازی و تجهیزات پزشکی از یک سو با قرنطینه و کاهش بودجه روبرو بودند و از طرف دیگر مجبور شدند توجه خودرا معطوف توسعه واکسن کنند. در این میان آزمایشگاه های فناوری نوین در شرکتها و دانشگاه ها روی توسعه دستگاه های دقیق و سهل الاستفاده تست کووید ۱۹ تمرکز کردند. اما با وجود کاهش سرعت پژوهش ها، پژوهشگران توانستند به دستاوردها و ابزارهای جالب و نوینی برای تشخیص و درمان بیماریهای مختلف برسند.
در این گزارش سعی شده تا به معرفی پاره ای از این دستاوردها که در سال قبل نویدبخش دنیای پزشکی بودند، بپردازیم.
۶ کودک صاحب قلب جدید شدند
پزشکان انگلیسی برای اولین بار در جهان با بهره گیری از روشی نوین قلب های جدا شده از بدن اهدا کننده را احیا و در بدن ۶ کودک پیوند زدند. در این روش نوآورانه قلب بعد از خروج از بدن اهدا کننده و تا زمانی که برای پیوند آماده شود، زنده و در حالت تپش نگهداری می شود. با کمک روش جدید که به «اهدا پس از توقف گردش خون» (DCD) مشهور است، نه فقط می توان از قلب های بیشتری برای پیوند استفاده کرد، بلکه می توان آنها را به اماکن دورتری منتقل کرد و در نتیجه جراحان و پرستاران مدت زمان بیشتری در اختیار خواهند داشت.
رصد قند خون بدون سوزن
استارت آپ ژاپنی «کوانتوم اوپریشن» گجتی ابداع کرد که روی مچ دست کاربر بسته می شود و به روشی غیر تهاجمی قند خون او را کنترل می کند. این دستگاه شبیه یک ساعت هوشمند است که داخل یک طیف سنج کوچک قرار داده شده و برای اسکن خون و اندازه گیری گلوکز به کار می رود. این گجت قادر به خوانش علایم دیگر مانند ضربان قلب است.

توسعه ایمپلنتی برای غلبه بر چاقی
محققان دانشگاه «ای اند اند تگزاس» ایمپلنتی توسعه داده اند که در معده افراد مبتلا به اضافه وزن مفرط قرار می گیرد و اشتهای آنان را کمتر می کند. این ایمپلنت شبیه پارو و به طول یک سانتیمتر است که با جراحی داخل معده فرد قرار می گیرد. این دستگاه با دریافت سیگنال رادیویی از یک فرستنده خارجی، اعصاب را تحریک می کند و سیگنالی به مغز می فرستد تا احساس سیری در فرد به وجود بیاید و او کمتر غذا بخورد.

«نان»، قالب پرورش سلول های انسانی شد
در سالی که گذشت، تعدادی از محققان دانشگاه اوتاوا با الهام از فراگیر شدن پخت نان خانگی طی قرنطینه کرونا از قالبی با همین جنس برای پرورش سلول های انسانی استفاده کردند. آنها متوجه شدند سلول های ماهیچه، پوست و استخوان در چنین قالبی رشد می کنند. یکی از موارد استفاده این مورد توسعه گوشت در کارخانه ها است. همین طور استفاده از قالب مذکور هزینه های درمانی و توسعه گوشت در آزمایشگاه را می کاهد.

نابینایان با این ایمپلنت بینا می شوند
محققان کالج پزشکی بیلور در آمریکا در سالی که گذشت، یک ایمپلنت مغزی ابداع کردند که به نابینایان کمک می نماید بطور مصنوعی ببیند و توالی حروف را ثبت کنند. در آزمایش ها الکترودهایی در مغز ۴ فرد کم بینا و کورتکس بینایی دو فرد نابینا نصب گردید. آنها توانستند حروف الفبا را بدون تلاش اضافی توضیح دهند و شناسایی کنند.

درمان نوزاد چند روزه با پیوند سلول های بنیادی
طی یک آزمایش بالینی جدید، برای اولین بار یک نوزاد ۶ روزه در ژاپن، پیوند سلول های کبدی جدیدی را دریافت کرد که از سلول های بنیادی تولید شده بودند. این نوزاد از یک اختلال ژنتیکی رنج می برد که کبد فرد آنزیم حیاتی برای شکستن نیتروژن و تبدیل آن به اوره را ندارد. در نتیجه آمونیاک وارد جریان خون فرد می شود و نتایج مرگباری برای بیمار دارد. در این شرایط باید برای پیوند کبد تا سن ۳تا۵ ماهگی صبر کرد. بدین سبب پژوهشگران ژاپنی نوعی سلول کبدی به نام هپاتوسیت را به بدن نوزاد پیوند زدند. بعد از آن غلظت آمونیاک در خون نوزاد کنترل شد و عمل پیوند در زمان مناسب انجام شد. این اولین آزمایش بالینی برای درمان بیماری کبدی با بهره گیری از سلول های هپاتوسیت پیوندی بود.
ترمیم شکستگی گوش با یک تزریق
محققان دانشگاه سیچوان چین با آزمایشی روی موش ها نشان دادند می توان با بهره گیری از تزریق و پرینت زیستی ۳ بعدی از ریخت افتادگی گوش مانند گوش گل کلمی را درمان کرد. این اختلال در کشتی گیران به وجود می آید. در این پژوهش یک تراشه میکرو با الگویی از قبل تعیین شده زیر پوست موش نصب گردید. این میکرو تراشه جوهر زیستی را فعال می کند که حاوی تلفیقی از مواد شیمیایی و سلول های غضروف است که بطور همزمان زیر پوست قسمت پشت گوش آزاد می شوند. جوهر با ایجاد لایه، یک ساختار جدید شکل گوش موش را اصلاح کرد. یک ماه بعد غضروف به وجود آمده شکل خودرا حفظ کرد و همین طور رگ های خونی و ماهیچه هایی در اطراف آن به وجود آمد که بطور طبیعی رشد خودرا تجدید کردند.
آزمایشی که ۵ سرطان را زودتر تشخیص می دهد
محققان دانشگاه کالیفرنیا آزمایشی به نام «پن سی» ابداع کردند که می تواند ۵ سرطان معدی، مری، روده، ریه و کبد را ۴ سال زودتر از روش های معمول در بدن افراد شناسایی کند. آنها در پژوهشی نمونه خون دریافتی از ۲۲۳ مبتلا به سرطان را همراه ۲۰۰ نمونه از تومور و بافت های سالم بررسی کردند. سپس تستی توسعه دادند که با دقت ۹۵ درصد سرطان را در شرکت کنندگانی تشخیص می دهد که هنگام جمع آوری نمونه ها در آنها هیچ علائمی رصد نشده بود و بعداً مشخص شد مبتلا به سرطان هستند.تشخیص بیماری از روی عکس چهره
طبق تحقیقی جدید با بهره گیری از الگوریتم رایانشی یادگیری عمیق و تحلیل ۴ عکس از صورت فرد (یک تصویر از روبرو، دو عکس پروفایل و یک تصویر از بالای سر)، می توان ابتلای وی به بیماری عروق کرونر (CAD) را شناسایی کرد. برای انجام این تحقیق بیش از ۶۸۰۰ نفر در چین گزینش شدند و ۴ عکس از صورت خودرا همراه اطلاعاتی در اختیار پرستاران قرار دادند. با کمک این اطلاعات الگوریتم یادگیری عمیق آموزش داده و ارزیابی شد تا نشانگرهای بیماری مذکور مانند موی خاکستری و چربی پلک را ردیابی کند.
محققان ژاپنی مینی قلب ساختند
گروهی از پژوهشگران دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی توکیو در ژاپن با کمک ملانین (نوعی پروتئین) سلول های بنیادی کشت کردند که قابلیت توسعه انواع مختلف سلول های بدن را داشتند و مشابه سلول های بنیادی پرتوان القایی بودند. بعد از دو هفته از این سلول ها ساختاری به قطر یک میلی متر و شبیه قلب به وجود آمد که دارای دهلیز و بطن است و مانند قلب واقعی می تپد. مینی ارگان توسعه یافته ساختاری شبیه قلب نطفه موش دارد.

ساخت ریه های کوچک مصنوعی برای مطالعه ویروس کرونا
محققان دو دانشگاه دوک و کمبریج در انگلیس در پژوهش هایی جداگانه با بهره گیری از سلول های بنیادی ریه های مصنوعی کوچکی در آزمایشگاه ساختند تا پروسه ابتلای ریه ها به ویروس کرونا را بررسی نمایند. در هر دو تحقیق مدلهای سه بعدی ریه های کوچک از سلول های بنیادی توسعه یافتند که سلول های آلوئول ( alveolar) نام دارند. این سلول ها نیز از بافت های اهدایی تولید شدند.
کرونا ساخته شدند" src="https: //media.mehrnews.com/d/2020/10/25/3/3586807.jpg" />


منبع:

1400/01/02
18:13:30
5.0 / 5
1001
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
آتی جو